SUKONT Taşkın Erken Uyarı Sistemi Doğal afetlerin zararının en aza indirilmesini, can ve mal kayıplarının engellenmesini hedeflemektedir. DSİ genel müdürülük sistemlerine entegrasyon edilen istasyonlarımız aracılığıyla tüm paydaşların erken uyarılması hedeflenmektedir.

Taşkın yayılım haritaları dikkate alınarak hassas şekilde konumlandırıp devreye aldığımız istasyonlarımız ile simülasyon uygulanarak can ve mal kaybını önlenebilmektedir. Afet öncesinde bilgi ve önlem alabilmek için akarsuların ani yükselmelerinde, ani debi değişimlerinde ve sahayı etkileyecek ani meteorolojik olaylarının tespitinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına erken uyarı verip gerekli önlemlerin hızlı bir biçimde alınması ile can ve mal kaybının önlemeye yardımcı olur, karar mekanizmalarına güçlü ve erken görüntülü veri akışı sağlar.

Sukont TEUS Taşkın Erken Uyarı Sistemi yeteneklerine online video olanağı sağlayan kamera özelliğiye karar destek mekanizmalarını güçlendirmektedir. Kritik durumların tespiti, gerekli önlemlerin alınarak can ve mal kayıplarının önlenmesi mümkün hale gelmiştir.

Riskli bölgererde konumlandırılan su gözlem istasyonlarımız alarmlar üreterek ilgili birimleri uyarır. Mobil sistemler ile tam uyumlu çalışan sistemler güneş enerjisinden güç alarak hizmet vermektedir.

Taşkın Erken Uyarı Sistemi talep edilmesi halinde Elektronik Su Yönetim sisteminin bir parçası haline dönüştürülebilmektedir. Otonom veya yarı otonom sistem başarımı Menderes havzasında test edilmiştir.

Genellikle taşkınların nedeni kuvvetli ve uzun süreli yağışlardır. Seller kar erimesi sonucu oluşan kuvvetli akışlar veya drenaj kanallarının tıkanması sonucunda da meydana gelebilir. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj sistemlerindeki yetersizlik sonucu ana nehir kanallarının tamamen dolu olması ile meydana gelen taşmalar sonucu oluşan sellerdir. Dağlık bölgelerde ise seller kar erimesi veya yağışla birleşen kar suyundan meydana gelir. Çok nadir olarak da barajların çökmesi ve taşmasından kaynaklanan sellere rastlanılmaktadır.

Akarsuların su taşıma miktarı değişkenlik gösterir. Bazen uzun süre yağış olmayan veya az yağış alan bir alanda akışlar yavaşlar bazende aynı alanda yağışlı bir periyotta güçlü akışlar olabilir. Sellerin miktarındaki değişkenlik yağışın yoğunluğuna, yağış miktarına, kar erime oranına ve/veya diğer faktörlere bağlıdır. İki akarsu havzası arasındaki yağış toplamı veya toplama alanındaki depolama miktarı sel potansiyelinde önemli rol oynar. Bu nedenle su gözlem noktalarının online izlenmesi büyük öneme sahiptir.

Yüzey suları ölçümlerinde farklı sensör tipleri ile temassız ölçüm imkanını da sağlamasının yanı sıra basınç sensörü veya çok parametreli ölçüm sistemlerini de destekleyen seviye, akım, debi, hacim gibi verileri uzaktan ileten istasyonlardır.

__________

Elektronik Su Yönetim Sistemi

Taşkın önleme sistemi ile senkronize çalışan Elektronik su yönetimi, yapay zeka desteği ile insan müdahalesine gerek kalmadan su tahliye sistemlerinin optimizasyonu ayarlanabilmektedir.